keskiviikko 21. elokuuta 2024

Blogi täyttää vuoden :D

Kuvan voi klikata suuremmaksi lähempää tarkastelua varten

Tosiaan, on tullut vuosi täyteen blogin aloittamisesta (arvostelujen kirjoittamiseen ryhdyin kyllä aikaisemmin, joskus viime vuoden keväällä/kesällä, mutta ensimmäinen postaus on julkaistu tasan vuosi sitten, vaikka osa jopa vielä julkaisemattomista arvosteluista yli vuoden vanhoja onkin). 
Kokosin kaikki tähän mennessä blogissa käsitellyt animaatiot tuommoiseen tier-lista tyyliseen härdelliin, itse riveillä kuvat eivät ole minkäänlaisessa paremmuusjärjestyksessä, ainoastaan sen mukaan milloin postaukset on julkaistu.

(Muuten: jos joku ei tiennyt, blogista löytyy lista jossa kaikki arvostelut ovat aakkosjärjestyksessä, ja jos vaihtaa mobiiliversiosta internetversioon niin pystyy selaamaan tägejä ja hakemaan postausta hakusanalla.)

En oikein keksinyt mitään kummempaa spessua tälle merkkipäivälle, mutta ettei tarvitse tuota kuvaa ihan yksinäänkään postata, niin laitetaan tähän edes jotain löpönlöpöä; eli omin sanoin tiivistettyä mietintääni siitä miten itse noin keskimääräisesti ajattelen arvosanat arvosteluja kirjoittaessani ja niinikkään.

5 tähteä

Koen olevani aika nuiva antamaan viiden-ja neljän ja puolen tähden arvosanoja, paljon useammin huomaan kallistuvani erinomaiseen neljään tähteen täydellisen viiden tähden sijasta. Millainen edes on täydellinen elokuva? Tarkoittaako viisi tähteä viidestä edes että elokuvan pitäisi olla täydellinen?

Pitäisi ehkä yrittää päästä semmoisesta mielentilasta että tuon arvosanan saadakseen on elokuvan oltava jotenkin maailmaa mullistava tai sielun kehosta irtaantumisen aiheuttava kokemus. En tiedä mitä professionaaliset elokuvakriitikot tästä sanovat. Kyseessä on vain elokuva jonka en koe tarvitsevan lisää mitään, vaan olevan täydellinen sellaisena kuin se on, enkä keksi juuri mitään miinuspuolia miltään kantilta, tai jos näin on, ne tuntuvat olemattomilta koko skaalaan nähden.

4 ½ tähteä

Lähentelee täydellisyyttä. Nyt kun mietin, niin neljän ja puolen ja viiden tähden välinen raja on aika häilyvästi hiekkaan piirretty. Jos joku antaisi täyden vitosen elokuvalle jolle itse annoin neljä ja puoli, en väittelisi vastaan, vaan olisin vaan samoilla linjoilla, ja todennäköisesti pystyisin myös ymmärtämään miksi joku antaisi neljä ja puoli tähteä elokuvalle jolle itse annoin viisi.

4 tähteä

Loistava elokuva joka on vahva kaikilla osa-alueilla. Jos et ole tätä nähnyt niin tulen todennäköisesti vahvasti suosittelemaan tai sitten pistän katsomaan kanssani. 

Mukana saattaa olla vikoja jotka pidättelevät pääsemästä täysien pisteiden arvosanaan, tai sitten ehkä vaan puuttuu sitä jotain mikä nostaisi täydellisyyteen. Tai välttämättä ei. Kyseessä voi olla myös vain täysin solid, erinomainen elokuva. Neljä tähteä tuntuu aina mukavalta ja luontevalta arvosanalta leffalle josta tykkää kovasti ja jaksaa katsella aina uudestaan.


3 ½ tähteä
Kolmen ja puolen tähden arvosanan saadakseen elokuvassa on oltava jotain puutteita tai heikompia aspekteja, mutta ei mitään erityisen vakavaa. Ehkä juonessa tai hahmoissa on jotain minkä olisi voinut tehdä toisella tavalla, mutta kokonaisuus ei pahemmin tästä kärsi vaan pidän elokuvaa silti hyvinkin katsomisen arvoisena, useampaan kertaankin.

Minun kirjoissani kolmeen ja puoleen pääsee kolmesta muuten myös helposti jos esimerkiksi animaatio on todella hyvää, vaikka esimerkiksi tarina ja hahmot eivät olisi mitenkään erityisen ihmeellisiä.

3 tähteä
Tuossa muokkaamassani kuvassa saattaa tulla illuusio että kolme tähteä on siellä heikommalla puolella (koska yhden - ja yhden ja puolen tähden rivit puuttuvat) mutta ei se niinkään ole. Kolmen tähden elokuvat ovat vähän omakohtaisia tapauksia, ne vaihtelevat perushyvän ja ihan ookoon välillä.

Saatan joko viihtyä leffan parissa leppoisasti tai oikein hyvinkin, juoni, hahmot ja animaatio ovat vaan semmosta perusmukavaa settiä, ja varmasti löytyy myös jotain elementtejä mitkä nostan esiin asioina joista tykkäsin.
Tai sitten vaihtoehtoisesti en vain kummemmin välitä kyseisestä teoksesta, vaikka ei se varsinaisesti huonokaan ole. Jos joku vaikka sanoisi pitävänsä siitä kovasti pystyisin sen kyllä ymmärtämään.

2 ½ tähteä

Tuskinpa olet paljoa missannut jos tämä on jäänyt näkemättä.
Kyseessä on todennäköisimmin tylsä elokuva, joka ei vain nappaa syystä tai toisesta. 
Suurin osa sisällöstä on keskinkertaista, ja jokin todennäköisesti oikeasti puutteellista. Mukana on kuitenkin joitain asioita joista pitää antaa credittiä, ehkä jotain mistä pidän paljonkin, vaikkei se kokonaisuutta pelasta. Kyseessä ei ole erityisen huono elokuva, ainoastaan heikko.

2 tähteä

Jeah, tätä sen sijaan voi sanoa hyvällä omalla tunnolla jo huonoksi elokuvaksi. Suurin piirtein kaikissa osa-alueissa on jotain häikkää joka vaikuttaa suuresti katselukokemukseen. Kyseessä eivät kumminkaan ole ihan täysin toivottomat tapaukset, ja esimerkiksi animaation laadusta tai jostain toimivista tai potentiaalisista elementeistä pitää antaa tunnustusta.

1 & 1½ tähteä

Yhden tai yhden ja puolen tähden arvosteluja en ole kirjoittanut yhtään, mutta pakkohan sellaisellekin on varmaan joskus aivosolut uhrata. Nämähän ovat siis ihan perseestä, ei varmaan tarvitse kahta sanaa sanoa.


Kiitos tosiaan jokaiselle joka ikinä onkaan tänne eksynyt ja kiitos yli 1700:sta näyttökerrasta :). Ihan puhtaasti omaksi ilokseni aloin näitä väsäämään mutta todella mukava jos joku sattuu aktiivisesti pitämään näiden lukemisesta.

2 kommenttia:

  1. Onneksi olkoon vuoden taipaleesta! Oli suuri ilo löytää tänne :)

    Tuosta kuvasta huomasin että olet arvostellut myös yhden lapsuuden suosikkini, Balton, ja pitikin heti lukea se. Voi mikä nostalgian määrä, pitääkin etsiä tuo elokuva jostain, enää ei löydy toimivaa VHS-laitetta :D sille taisi olla ainakin kaksi jatko-osaakin joista uudempaa en muista nähneeni.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kiitos! Kiva kuulla että olet tykännyt ^^

    VastaaPoista