sunnuntai 17. syyskuuta 2023

Hurja jengi (The Bad Guys)

Nimi: Hurja jengi (The Bad Guys)
Vuosi: 2022
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö: Dreamworks Animation
Ohjaaja: Pierre Perifel

The Bad Guys perustuu australialaisen Aaron Blaybeyn samannimiseen, vuonna 2015 alkaneeseen kirjasarjaan. Useampi studio havitteli oikeuksia kirjoihin, sillä ne ovat vissiin lastenkirjoina melko suosittuja. Lopulta elokuvaoikeudet myönnettiin Dreamworksille, ja leffa oli työstettävänä suht. pitkään muun muassa koronaepidemian takia, ja saapuessaan 2022 keväällä teattereihin se katkaisi studion hyvän aikaa kestäneen ei-mitenkään-imarreltavien-jatko-osien putken.

Hurjaan jengiin kuuluvat Herra Susi, Herra Käärme, Neiti Tarantella, Herra Hai sekä Herra Piraija, jotka pitävät hauskaa rötöstellessään milloin mitäkin ja pelotellessaan ihmisiä pelkällä läsnäolollaan. Kun viisikko jää kiinni rysän päältä, koittaa Susi välttää jenginsä vankilalta lupaamalla että he alkavat kunnon kansalaisiksi. Ilman mitään aikomusta pysyä tässä diilissä. Pian Susi alkaa kuitenkin epäillä, kannattaako rikos sittenkään ja tarjoaisiko ihmisten hyväksyntä heille paremman elämän.

Ylenpalttista demonisointia osakseen saavien eläinlajien sympatisoiminen on varmaan yksi kolmesta luonteenpiirteistäni, joten premissi iski aika pirun hyvin (ensimmäinen kerta pitkään aikaan kun kunnolla innostuin jostain tulevasta animaatioleffasta). Vastaavia väärinymmärrettyjen päähahmojen tarinoita on nähty useasti, mutta se on tehty todella onnistuneesti. Tarinassa pystyy myös hoksaamaan kivoja teemoja muun muassa rakkaudesta ja itsetunnosta.
Juoni on ennalta-arvattava muttei missään nimessä huono. Lopussa on pari yllättävää twistiä mutta muuten kaiken pystyy muodostamaan päässään jo tokan trailerin perusteella. Mielestäni se että tarinan kulku on ennakoitavissa ei ole mikään suurin mahdollinen synti elokuvalle, pääasia että sisältö on viihdyttävää.  

Leffa rullaa turhia töksähtelemättä tai kiirehtimättä. Yleisesti elokuva on todella hauska ja vauhdikas, mutta välillä on onnistuneesti tunteikkaampia ja dramaattisempia hetkiä. Itselleni pahin miinus on ilmeisesti välttämätön, kaikkien-lemppari vessahuumori, mutta olen joutunut näkemään paljon pahempaakin. (Ilmeisesti elokuvantekijät aikoivat alun perin jättää nuo vitsit pois, mutta halusivat pysyä uskollisina kirjasarjalle tai jotain. Eli öh, respectit alkuperäisteoksen kunnioituksesta I guess.)  
Heist-leffana tämä on myös onnistunut, jotkut saattavat bongata silmäniskuja tarantino-filmeihin ynnä muihin, mutta itse olen vähän huono arvioimaan kuinka paljon elokuva loppupelissä leikittelee kaikilla mahdollisilla viittauksillaan.  

Elokuva on siitä omalaatuinen, että seitsemää tärkeintä hahmoa, jotka ovat antropomorfisia eläimiä, lukuun ottamatta kaikki ovat ihmisiä. Tarinaan kuuluu myös kissanpentu ja läjä marsuja, jotka ovat pelkkiä tavallisia lemmikkejä. Oudoksuttaa varmasti, mutta elokuva yksinkertaisesti toimii paremmin näin, kuin että oltaisiin tyypillisessä turrieläinten maailmassa.

Herrat Susi ja Käärme ovat tarinan pääjehut, ja heistä on saatukin yllättävän moniulotteisia hahmoja, joiden välinen kemia on todella hyvää. Jengin kolme muuta jäsentä eivät saa samalla tavalla syvyyttä, mutta koko rikollis-eläinten kööri koostuu persoonallisista hahmoista, joita katsojalla tulee myös aidosti sääli. Kettu-kuvernööri Diane on myös mukava hahmo; entisenä mestarivarkaana joka itse päätti jättää rikollisen elämän taakseen, hän suhtautuu Hurjaan Jengiin hukassa olevina amatöörirosvoina, mutta päätyy lopulta auttamaan heitä matkalla kaidalle tielle. Jengiä jahtaava poliisipäällikkökään ei ole mikään kliseinen tapaus. 

Mitä tulee tarinan todelliseen pahikseen, marsu-proffa Marmeladiin joka ottaa jengin parannuksen projektikseen, on hänen aikomuksensa käyttää Hurjaa Jengiä syntipukkeina omassa rikoksessaan, joka motiivina on hyvä, juu. Ainut vaan ettei hänen juonessaan itsessään ole paljon mitään järkeä. En varmasti ala avaamaan sitä kokonaisuudessaan, mutta sanotaan vaan että leffan tietynlaisesta sarjakuvalogiikasta huolimatta Marmeladin evil schemen herättämiä kysymyksiä ei voi sivuuttaa. Itse en juuri yhtään välitä yhdessä vaiheessa hyvinkin suosituista twist-pahiksista, mutta Marmeladin kanssa katsojalle tehdään selväksi jo hänen ensiesiintymisestään, ettei tyyppi ole sellainen täysin pyyteetön hyväntekijä millaisena hän esiintyy, perinteisen "pidetään huoli ettei katsojat varmasti aavista mitään eli plot-twist tulee täysin tyhjästä" meiningin sijaan. Tässä olisi kyllä ollut hyvä mahdollisuus yrittää tehdä suloisesta eläimestä aidosti uhkaava, samalla kun pelottavista eläimistä sympaattisia, mutta valitettavasti hahmo on suurimman osan ajasta liian koominen vaikuttaakseen todelliselta uhalta päähenkilöille. 

Olen hyvin kyllästynyt päähahmoihin, jotka esimerkiksi pelastavat pahiksen teki tämä mitä tahansa, koska he ovat vain niin hyviä, Hurja Jengi sen sijaan säilyttää tietyn ilkikurisuutensa loppuun asti.


Elokuva on animoitu aivan loistavasti. Tyylisuunta on uniikki ja mahtavan sarjakuvamainen; tietokoneanimaation on yhdistetty 2d-elementtejä, esimerkiksi tomupilvet ja vesiroiskeet on toteutettu kuin perinteisessä piirrosanimaatiossa, ja elokuvassa on käytetty sarjakuvamaisia vauhtiviivoja ja muita efektejä, tehden toimintakohtauksista erittäin mukaansatempaavia. Valaistusta ja värejä on käytetty hienosti, ja Los Angeles on tyyliin sopiva miljöö. Hahmojen ilmeet on aina animoitu nappiin, ja kaikki ovat hyvin rikkaita eleissään menemättä makuuni liiallisuuksiin. 

Hahmojen designit itsessään ovat todella kivoja, näkee että niihin on panostettu kaikkine persoonallisine yksityiskohtineen, mutta toisaalta päähahmojen ulkonäössä ei erityisemmin ole niitä ihmisiä kammottavia piirteitä. Tarantellassa ei ole muuta hämähäkkimäistä kuin jalkojen määrä ja Piraija muistuttaa lähinnä mangoa. Oikeastaan vain Susi näyttää yhdessä kohtaa kunnolla sen pelkoa herättävän puolensa. 

En voi olla hehkuttamatta musiikkia, sillä rakastan leffan jotenkin uniikkia soundtrackia. Original biisi Good Tonight on myös aika bängeri. 

Tuli varmaan selväksi että tykästyin tähän elokuvaan pahanpäiväisesti. Mikäli Dreamworks aikoo tehdä hahmoista jotain studion vakikasvoja, ottaisin mieluiten jotain ajalta ennen elokuvan tapahtumia, joka näyttäisi lisää Hurjan Jengin rikollisia töllöilyjä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti