sunnuntai 23. kesäkuuta 2024

Lackadaisy (pilotti)


Nimi: Lackadaisy
Vuosi: 2023
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö: Iron Circus Animation
Ohjaaja: Fable Siegel

Lackadaisy on indie animaatio joka perustuu Tracy J. Butlerin samannimiseen (myös nimellä Lackadaisy Cats tunnettuun) nettisarjakuvaan. Sarjis alkoi vuonna 2006 (HERRA ISÄ) ja on jatkunut siitä lähtien epäsäännöllisillä päivityksillä, viimeisimmän osan ilmestyen vuonna 2020. Sarjakuva on voittanut useita palkintoja nettisarjisten ynnä muiden piireissä, ja tekeillä on animaatiosarja jonka puolituntinen pilottijakso julkaistiin viime vuonna.

Tarina sijoittuu versioon 20-luvun kieltolain aikaisesta St. Louisista jota asuttavat anthropomorfiset kissat. Keskiössä on kolmikko Rocky, Freckle ja Ivy, jotka yrittävät hommata alkoholia Lackadaisy-salakapakalle, mutta joutuvat operaation aikana kahnaukseen kilpailevan trokkari-ryhmän kanssa.


Premissi on omaperäinen ja viehättävä; 20-luvun estetiikka on mediassa yleensä suurta nannaa, ja siihen kun sekoittaa kissahahmot niin miten tästä nyt voisi olla tykkäämättä.

Tarina ja sen ilme vetävät hyvin puoleensa, ja puolituntinen animaatio tekee kaiken sen mitä kunnon pilottijakson kuuluukin. Kaikista hahmoista saadaan lyhyessä ajassa piirrettyä edes jonkinlainen kuva, ja juonen lähtökohdat saadaan esitettyä selkeästi. Samalla herätetään hyvä määrä kysymyksiä joiden kiinnostaisi nähdä aukenevan sarjan aikana. Itse ainakin tulin uteliaaksi siitä miten sekä tarina että henkilöt lähtisivät tästä etenemään, ja katselisin ehdottoman mielelläni tätä sarjaa lisää.


Ainoana niin ikään ongelmana koen sen että itse pääkolmikko eivät juuri napanneet minua, toisin kuin antagonistit jotka varastivat shown heti ilmestyessään ja loppupuolella esiintyvät hahmot joita pidin huomattavasti viehättävimpinä. Ja rehellisesti sanottuna tarinan ilmeisestä protagonistista Rockysta en voi sanoa edes oikein pitäväni. Tästä vain tulee minulle itselleni vibat sellaisesta hahmosta jonka tarkoitus on vedota nykypäiväiseen fandom- ja internet-kulttuuriin tai jotain, ja tuollainen överi teather kid meininki on vain itselleni vähän luotaantyöntävää.

Se että protagonisti ei säväytä toisin kuin muu hahmokaarti ei nyt koskaan ole ollut mikään elämää suurempi ongelma, ja varmasti hahmot syventyisivät jos juoni lähtisi rullaamaan tuosta pidemmälle, enkä ole alkuperäistä sarjistakaan lukenut.
Sarjaan liittyen on julkaistu pituudessaan minuutista viiteen minuuttiin vaihtelevia teasereita ja muita minianimaatiota, jotka ylläpitävät kiinnostusta näyttäen pilkahduksia hahmojen menneisyyksistä sekä esittävät yhdessä hahmoja joilla ei ollut itse pilottijaksossa minkäänlaista kanssakäymistä. 
Mutta tämän ensivaikutelman perusteella voin vaan tunnustaa nauttineeni muiden hahmojen seuraamisesta enemmän kuin päähenkilöiden, vaikkeivat nämä niin suuressa osassa olleetkaan.



Etenkin kun ottaa huomioon että kyseessä on hyvin pienen budjetin indie-tuotanto, ei voi kyllä muuta kuin ylistää animaation laatua. Kattokaapa mitä jotku isot megastudiot säätävät samaan aikaan.
Hahmoanimaatio on loisteliasta. Mukaan on jätetty luonnosvaiheen hahmotelmia yms, joskus hämää vähän miten selkeästi ajoittaisissa shoteissa hyvin intaktit pallot ja viivat erottuvat, mutta ymmärrän että vaivaa ja aikaa säästyy kun kaikkea ei tarvitse siistiä, ja yleisesti pidän todella paljon luonnosmaisesta viivajäljestä animaatioissa.

Tyyli ja hahmodesignit ovat loistavia; kissoja on niin moneen lähtöön että niistä saa rutkasti uniikkeja ja persoonallisia hahmodesigneja, eli ne kuuluvat eläimiin joista saa muodostettua todella monipuolisen hahmokaartin tällaisessa anthropomorfisten eläinten tarinassa, vaikka kaikki ovat saman eläinlajin edustajia. Värejä on käytetty myös todella hienosti, miten hahmot tuntuvat kulkevan yks-yhteen kohtausten värimaailmojen kanssa; päähenkilöt ja sininen, näitä jahtaavat pahikset ja mustavalkoinen, ja kapakassa hengaileva seurue ja lämpimän punertavat sävyt. Taustat ovat superhienoja, ja erinäisiä efektejä sekä 3d:tä on hyödynnetty taidokkaasti.

Musiikki täydentää tunnelmaa hyvin, ja minkä itse ainakin miellän sarjan tunnusmusiikiksi sopii siihen mainiosti.

Suosittelen kyllä vahvasti tsekkaamaan, sekä ylipäätään tukemaan tällaisia itsenäisiä projekteja. Näillä näkymin sarjasta olisi tulossa alkuun viisi episodia, toivottavasti saavat tarpeeksi massia kasaan että saadaan lisää jatkoa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti