sunnuntai 5. toukokuuta 2024

Viidakkokirja (anime) (Janguru Bukku Shōnen Mōguri)

Nimi: Viidakkokirja (ジャングルブック  少年モーグリ / Janguru Bukku Shōnen Mōguri) 
Vuosi: 1989-1990 
Valmistusmaa: Japani, Italia 
Tuotantoyhtiö: Nippon Animation, Mondo TV, Sunrise Studio
Ohjaaja: Fumio Kurokawa 

Suomalaisittain ihan Viidakkokirja-nimellä julkaistu, ja paremmin Shōnen Mowglina tunnettu japanilais-italialainen animaatiosarja perustuu Rudyard Kiplingin tarinakokoelmaan vuodelta 1894. Useamman muun lastenohjelmana passaavan kasarin/ysärin animesarjan tavoin se oli kansainvälisesti ilmeisen haluttua tavaraa, ja dubattiin yli viidelletoista kielelle. Sarja koostuu 52:sta jaksosta, Suomessa se julkaistiin kuutena VHS-kasettina, joista jokainen sisälsi muutaman jakson sarjan alkupuolelta. Englanniksi se onneksi löytyy kokonaisuudessaan.  

Jos tarinasta ei ole harmainta hajua, suosittelen vaan tsekkaamaan aiemman Viidakkokirja arvosteluni, sillä juoni tulee siellä kerrattua lyhykäisyydessään, enkä viitsi muotoilla sitä uudelleen tähän :D

Mitään erityisen voimakkaita nostalgioita ja muistikuvia minulla ei juuri tästä sarjasta ole, mutta muistan kyllä katsoneeni Youtubeen ladattuja VHS:iä mummolan tietokoneelta. Voih.
Viidakkokirja oli kova juttu minulle pienenä, mutta kuten tuossa aiemmassa arvostelussa mainitsin, tuntuvat sen filmatisoinnit tulevan korvista ulos. 

Aiemmin arvosteltuna ollut elokuva seurasi hyvin vankasti alkuperäisen kirjan kulkua, tämä versio pysyy monessa asiassa uskollisena sille, mutta kertoo selvästi uniikin versionsa.
Jotkin juonikuviot olivat todella kiinnostavia, vaikka ne olisi ehkä voinut toteuttaa vähän paremmin; joskus hahmoja ilmestyy tyhjästä jotain juonenkäännettä varten, ilman että niille olisi rakennettu perustaa aikaisemmin tai sitten jotkin todella omaperäisiltä vaikuttavat hahmot eivät pääse täyteen potentiaaliinsa. Sarjan viimeisellä kolmanneksella rytmi jotenkin myös kärsii, tähän voi vaikuttaa myös se että pidin allkupuolen ja keskivälin jaksoja sisällöllisesti viihdyttävämpinä. Tulee semmoinen fiilis että juonenkulku on välillä keksitty vähän sitä mukaa kun sarja menee eteenpäin.

Olen kuitenkin ehdottomasti sitä mieltä että Viidakkokirja toimii tarinana paremmin näin; sarjana mielummin kuin elokuvana. Hahmoja ja juonikuvioita on sen verran paljon että tämä tuntuu pituutensa ansiosta luontevammalta sovitukselta. 
 
Mukana on siis juonellisia valintoja joita itse muuttaisin, ja sitten jotain logiikan hölmöyksiä joista osa taitaa selvästi koskea vain enkku versiota; Esimerkiksi miksi Mowglin susi-isän nimi on joku Alexander? (Jotkin susihahmoista on nimiensä ja osa myös designiensa puolesta muutenkin vähän kuin jotain oc-inserttejä lol) Kumminkin arvostan että tarinassa oli syvällisyyttäkin ja juonen continuity teki katselusta helpompaa sarjan ollessa tuon pituinen.
Anime-sovitus sisältää muuten varmaan lempi versioni Mowglista hahmona. Hän on oikeasti tarinansa päähenkilö moniulotteisella ja pidettävällä persoonallisuudella, ja kokee paljon kehitystä sarjan aikana, muun muassa koko sarjan läpi yltävän, oikeasti syvällisen kamppailun omasta identiteetistään ja maailmasta ympärillään.
Muistakin tutuista päähahmoista on saatu  mukavat tulkinnat, varsinkin Bagheeran taustaa avataan tarinassa enemmänkin ja hän kehittyy alun melko angstisesta versiosta pehmeämmäksi ja huumorintajuisemmaksi hahmoksi. Mowglin muille mentoreille eli Baloolle ja Kaalle on myös luotu kivat persoonallisuudet, ja hahmojen välisiä vuorovaikutuksia oli aina hauska seurata. 

Mukana on rutkasti muitakin hahmoja, osa erittäin rasittavia ja osa rooleissaan toimivia. Oma suosikkini kaikista oli Mowglin susiäiti, jolla oli todella hyvä persoonallisuus ja positiivisesti yllättävä hahmokaari tämän noustessa lopulta susilauman johtajaksi, tuon laumanjohtaja kysymyksen ollen yksi juonikuvio jota väänneettiin ihan sarjan alusta asti, joten payoff oli loistava.

Shere Khan, jonka ainakin luulisi olevan tarinan pää-antagonisti (ainakin ennen sarjan loppupuolta) ei ole siinä roolissa kovin kummoinen. Vaikka tämä versio hahmosta ei varsinaisesti ole mikään salaperäinen ja pelätty viidakon valtias, vaan pikemminkin halveksittu roisto, niin ongelma tulee siinä että tästä ei kokonaisuudessaan onnistuta luomaan mitään kovinkaan aitoa vakavasti otettavaa uhkaa.


Sarjan yleisilme on mukava ja ajalle tyypillinen. Animaation taso heittelee, välillä on nauramisen arvoisia derp-naamoja ja hyvin epämääräistä anatomiaa ynnä muuta, mutta ajoittain piirrosjälki on puolestaan todella hyvää. Lisäksi animaatiota ei esimerkiksi kierrätetä kuin pari yksittäistä kertaa koko sarjan aikana, ainakaan että olisin yhtään huomannut. Jotkin jutut piirtotyylissä kuten kissaeläinten koiramaiset kirsut ja hahmojen epämääräisen muotoiset leuat suiden ollessa auki eivät ehkä ole mieleeni, mutta joihinkin hahmodesigneihin tykästyin. Taustat ovat aina todella kauniita. 

Musiikit ovat hyvin tunnistettavia, jäävät joko pahasti päähän soimaan tai ovat kunnon bängereitä.

Näin sivumennen pakko mainita, että siitä suomidubista sitten vastasi Golden Voice (you know, NE TYYPIT JOTKA DUBBAS HOPEANUOLEN :D). Todella sääli ettei tämä ole Suomessa saanut kunnollisempaa julkaisua. Astetta laadukkaampaa dubbia ja sarjan esitystä kokonaisuudessaan ja niin ees päin.

Paitsi ETTÄ

Nyt mennään kyllä niin sivuraiteille, mutta pakko sisällyttää tämä mukaan.
Ilmeisesti tästä oli MYÖS toinen suomidubbi vuodelta 2010, joka sisälsi vissiin sarjan koko pituudeltaan. Törmäsin muutama kuukausi sitten videoon siitä youtubessa, se sisälsi suurimman osan ekasta jaksosta ja pätkän sarjan loppupuolelta. Nyt en tuota videota pysty enää löytämään, vissiin poistettu jälkeenpäin.
Uudelleendubbauksesta ei löydy mitään mainintaa mistään, olisiko se sitten esitetty jollain maksukanavalla, kun kukaan ei siitä tunnu tietävän enkä itsekkään skidinä nähnyt sitä telkkarista?
En jaksanut lähteä millekään eeppiselle lost media tripille sitä poistettua videota etsimään, joudutte vain luottamaan sanaani. Siinä dubissa olivat ainakin Jukka Voutilainen, Markus Bäckman, ja se legendaarinen avara luonto äijä.

Tämä on siis ihan kiva sarja; ei nyt mikään mestariteos, mutta voin vaan kuvitella miten into piukeena olisin tätä pienenä töllännyt jos se uudempi julkaisu olisi sattunut joltain tutulta kanavalta näkymään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti