sunnuntai 24. joulukuuta 2023

Hurja jengi - Hurjaa joulua! (The Bad Guys - A Very Bad Holiday)

Ei ole muuten suunnitelmana ottaa tavaksi arvostella kaikkia 
Dreamworksin jouluspesiaaleja tai Netflix spin-offeja

Nimi: Hurja jengi - Hurjaa joulua! (The Bad Guys - A Very Bad Holiday)
Vuosi: 2023
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö: Dreamworks animation television
Ohjaaja: Bret Haaland

Joo-o. Pahempaakin on luvassa, aion jonain päivänä tehdä myös yhden tähden arvosteluja.
Jouluaatto sattui olemaan sunnuntai, joten aattelin että pitääpä valita jotain jouluaiheista julkaistavaa. Olisin aivan varmasti jotain muutakin keksinyt, jos olisin sattunut tämän idean saamaan aikaisemmin kuin pari päivää sitten. Tuleepa sentään arvosteltua jonkinlainen lyhäri, jollaisia tulee harvemmin nähtyä, ja suoraan sanottuna näin tässä lähinnä tilaisuuden nostaa eräs animaation tekemiseen ja arvosteluun liittyvä pointti esille jonka olen halunnut huomauttaa jo jonkin aikaa.
Anyway, kyseessä on siis hyvinkin tuoreeseen Dreamworksin animaatioleffaan The Bad Guysiin, perustuva parinkymmenen minuutin lyhytelokuva.

Hurja jengi valmistautuu vuotuiseen jouluryöstö spektaakkeliinsa, jossa ihmisten jäädessä juhlimaan koteihinsa, on kaupunki vapaa eläinrikollisten putsattavaksi. Kööri onnistuu latistamaan joulumielen vähän liiankin hyvin, jolloin näyttää siltä että saadakseen porukka takaisin joulunviettoon rötöstelyn mahdollistamiseksi, on pahisten mentävä luontoaan vastaan ja tehtävä hyvää pahan sijasta.


Kuten itse elokuvan arvostelussa mainitsin, menee se jollekin lemppari Dreamworks leffojen top-listalleni, ollen eritoten mukava yllätys näiden viimeaikaisesta tuotannosta, ja näiden hahmojen perseilyt ovat vain mielestäni huvittavaa seurattavaa. Lähinnä näen juuri tässä Hurjan jengin rikolliselämässä paljon potentiaalia, joten onpahan siitä nyt edes jonkinlainen maistiainen.

Kuten arvata saattaa, juoni on äärimmäisen kevyttä höttöä, eikä siitä tai hahmoista hirveämmin revi sanottavaa, joten tämmöisissä lyhyemmissä arvosteluissa ne taitaa olla parempi vain liittää samaan osioon. 
Arvostellaan cashgrab jouluspessu cashgrab jouluspessuna; kiitettävästi tämä ei ollut mikään semmoinen jossa Joulupukki, joka on jollain järjettömällä tavalla oikea henkilö tarinan universumissa, cräshaa hahmojen takapihalle tai jotain vastaavaa, tai sitten joulua vietetään vaikkei sitä kirjaimellisesti voisi olla maailmassa johon tarina sijoittuu, eikä sille ole jaksettu keksiä mitään vastinetta. Kun tämmöinen pätkä nyt on ollut pakko tehdä, niin sentään kyseessä on ainakin paperilla kohtuu hupaisa tarina.

Susi, Käärme, Hai, Tarantella ja Piraija ovat edelleen mielestäni todella viihdyttäviä hahmoja joiden koominen "pahuus", kuten ylpeily sillä miten saavat vain risuja jouluna ja Christmas Carol-tarinan Timmy-pikkupojan inhoaminen koska hän pehmitti ihailtavan ahneen ja itsekkään Ebenezer Scroogen, jaksaa kyllä huvittaa.


Animaation taso on aika totaalisen jäätävä, jopa näillä standardeilla. Tällaisilta Netflixin spin-off sarjoilta tai lyhäreiltä ei luonnollisesti kannata odottaa mitään ihmeellistä, mutta rima on nykyään ilmeisen matalalla, mikä johtunee monesta asiasta, kuten suoratoistopalvelujen yleistymisestä (kamaa ei tarvitse enää automaattisesti julkaista DVD:lle, ja jos joku Coco Melon kelpaa Netflixiin niin miksei tämmöinenkin).
Karkeammat grafiikat kuuluvat siis asiaan, jonka ymmärtää jos omistaa maalaisjärjen, mutta myös hahmojen liikkeet ja ilmeet ovat hyvin tönkköjä, erityisesti jos ruudulla on useampi henkilö samaan aikaan. Ihme kyllä jotain elokuvan tyylistä tuttuja 2d-efektejä ja yksityiskohtia on koitettu replikoida, vaikka monessa asiassa on jouduttu menemään sieltä mistä aita on matalin.

Ja nyt mainitsen sen mikä kannattaa pitää mielessä näissä animaatio-arvosteluissa, ja animaation kommentoinnissa ylipäätään.
Lyhyesti: aina kun studio suoltaa ulos halvannäköistä animaatiota, syy ei ole animaattoreiden vaan resurssien ja ajan puutteen. Animaattorit työskentelevät aina sen kanssa mitä heille annetaan, eikä lopputuloksen ala-arvoinen ulkoasu ole kiinni heidän osaamisestaan tai panostamisestaan. Tämmöisenkin valmistumisen kanssa ollut varmaan tuli persuksen alla kun itse elokuvan ilmestymisestä on niin vähän aikaa. Eli toisin sanoen vastaus ei ole "palkkaisivat parempia animaattoreita".

Skaalansa puolesta tämä tuntuu itse asiassa pikemminkin jonkin sarjan joulujaksolta kuin tyypilliseltä spin-off jouluspesiaalilta, ja alun logoissa tämä esitellään Netflix sarjana (??) Nyt kun ajattelee niin se miksi laatu on mitä on selittyisi sillä jos tämä olisi väsätty yhden tv-sarjan jakson budjetilla. Ota nyt tämmösistä selvää.

Alkuperäisistä näyttelijöistä kukaan ei tehnyt paluuta, mikä ei ole minkäänlainen yllätys. Katsottiinkin tämä suomidubilla (lisäämään surkuhupaisuus factoria), siinä nyt ainakin oli sentään se yksi hyvä roolisuoritus.

Jouluspesiaalit soittavat usein jotain hälytyskelloa päässäni, ja ihan aiheesta sanoisin. Voi olla jonkinlaiset naurut luvassa jos pitää hahmoista ja on asennoitunut katsomaan jotain tragikoomista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti